söndag, april 21, 2013

TANZANIA - Tredje delen 28 Mars 2013


28 Mars Torsdag 
Idag gick vi upp kl 07.00 för att äta frukost klockan 08.00. Solen sken och vi var taggade på att skumpa iväg i Jeepar till teodling och blomsterodling. Det var leriga vägar och hål i marken överallt, åkte i över 2 timmar. Solen var framme hela dagen och väl framme fick vi se alla odlingar, fält som var helt gröna och flera mil långa. Fick se hur allt går till med alla olika maskiner och dom olika stegen från att vara blad till att bli te. Man fick smaka på och beställa te som dom sedan kom med till skolan några dagar senare, jag köpte 1 kg black tea, smakar som earl grey. Vi åt lunch lådor vi hade med oss som var stekt potatis och stekt banan innan vi åkte vidare lååångt till blomodling, där gick vi och kollade på blommor, var fina färger på alla blommor men efter en stund gick jag, Siri, Eva och Emma och satt oss i bilen för vi började må dåligt och var trötta och det var så varmt. Vattnet man hade med sig i flaska var också så varmt så det släckte knappt törsten, vi var så långt upp i bergen också så det blev ännu varmare på grund av det också.
Väl tillbaka på skolan vilade vi oss på utegården innan det var dags för middag och att en kvinna skulle komma till skolan för att sälja flätade korgar till oss. Jag köpte två olika korgar och 3 stycken underlägg i olika storlekar man kan sätta mat på bordet på. Den här dagen fyllde vår Eva 27 år också, så vi sjöng för henne på kvällen.


Under eftermiddagen planterades också avokadoträd som Svenska gruppen på skolan i Njombe hade ordnat, våra namn står även på en skylt där på platsen. Vi har en Tanzania grupp på skolan och då har dom startat en Svenska grupp i Tanzania, dom hade skrivit tal till oss på Svenska som dom läste upp och gud så duktiga dom är. Riktigt roligt att få börja samarbeta med svenska gruppen och försöka få hit dom till Sverige höst som vi har pratat om.

 Mil lång teodling

 Blomodling

 Blomodling (några bilder är lånade från Eva och Angelica )


 Här har vi några lärare, elever sen Malin och Angelica när det var dags att plantera avokado träd.
En skylt med våra namn på odlingen vi skulle göra.

Mamma gruppen med deras barn, dom fick svenska flaggor och godis av oss. Vi sjöng låtar för dom och dom sjöng för oss.  Ska försöka ladda upp några videon från denna träff också.


Någon av dagarna vi var på skolan fick vi träffa Svenska gruppen, presentera oss, dom presenterade sig, dom frågade frågor och vi ställde frågor. Vi sjöng en låt för dom och dom visade en bordslek för oss. Dom fick svenskt godis, en fin grej Malin gjort med bilder om t ex Sverige, huvudstaden, vår skola och t ex om älgen vi har i Sverige. Dom fick även en stor svensk flagga med våra namn på. Jag har inte skrivit vilken dag det var i min resedagbok så lägger upp 2 bilder här under från vår stund med dom.





Inga kommentarer: