Igår gjorde jag langos här hemma, många tror att det är svårt men det är en lätt deg, det dryga är att stå och fritera bara.
Till degen behöver du:
25 gram jäst för bröd degar ( En halv liten kub)
3 dl ljummet vatten
En kokt kall potatis
6 dl vetemjöl (1 dl till utbakningen)
1 krm salt
Gör såhär:
Koka en lagomt stor potatis och låt svalna, blanda ut jästen med det ljumna vattnet så det löst upp sig helt. Blanda i salt och den rivna/mosade potatisen och tillsätt sen mjöl, ibland behövs mer och ibland mindre, men degen skall vara kladdig. Låt jäsa under handduk ca 40 minuter.
Dela i lagomt stora bitar, blir 6-10 st av detta recept. Mjöla och kavla ut och låt jäsa ytterligare 10 minuter. Koka upp olja i kastrull eller använd fritös. Jag kör med rapsolja va 4 cm i en kastrull. Fritera några minuter på varje sida så den får en gyllenbrun färg.
Det man vill ha på sin Langos bestämmer man själv men jag pressar färsk vitlök och blandar i olja och penslar på bröden direkt när dom torkat på lite papper efter dom kommer från kastrullen. Sen har jag gräddfil, riven ost, rödlök och räkor. Lyxade till det igår med anansbitar och currykrydda, suuuupergott.
Låt fantasin flöda med eget tycke. Frågor?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar