onsdag, mars 18, 2015

ETT ÖGONBLICK I TIDEN

Året var 2010, vintern gick mot vår likaså sommarens gröna löv blev röd, gul och orange. Efter en omtumlande sommar med seperation mellan mig och killen levde jag själv med min katt Alice i lägenheten jag och killen jag trodde jag skulle dela mitt liv med byggt upp tillsammans. Efter den dagen han lämnade oss påminde allt om honom, vad jag än gjorde fick jag upp tankarna på honom. Hur mycket jag hatade honom för att slag, alla blåmärken som fortfarande fanns kvar på armar och ben. Kändes som jag var instängd i en mardröm som aldrig tog slut. Han kom aldrig hem efter jobbet, han var som försvunnen ur mitt liv. Den kille jag byggt upp förtroende för, killen som fått mig att känna mig älskad och till slut fått känna mig värdelös var borta ur mitt liv. Hur skulle jag fortsätta leva fast jag bara ville ta tillbaka den första gången jag mötte hans blick, för efter den blicken var jag fast i något jag och mina närmaste kallade helvetet.
Det vart Oktober och marken var kall, hård och alla blad på träden hade fallit ner för att snart täckas med vit glittrande snö. Jag var ute med mina vänner sent den kvällen, vi åkte skogsväg efter skogsväg och vid varje korsning valde vi den väg vi kände på oss var den rätta. Till slut kom i fram, dit vi kallade det vår hemliga plats. Jag kommer ihåg att stjärnorna lyste den kvällen, så starkt att den lilla skogsdungen mitt ute i ingenstanns lyste upp för oss. Månen lyste som en stor lampa över oss och den speglade sig i den glittrande sjön där vi satt runt den gnistrande brasan och värme oss.
På den långa mörka vägen hem fick vi bromsa in för ett par älgar som sprang över vägen, vi var lyckliga att vi inte krockade med någon. Vad hade man gjort då, inte något hus eller några människor på flera kilometer och mottagning på våra mobiler fanns inte. När vi kom tillbaka till vår hemort var klockan rätt mycket och var och en åkte hem till sig själv för att sova. Dagen som väntade när vi skulle slå upp våra ögon efter några timmar sömn viste vi inte att det skulle bli en av dom värsta i våra liv.

Söndagen den 10 Oktober 2010. Sifforna 10-10-10, klockan var runt 11.00 på förmiddagen. Det var frost ute på bilarna, på marken låg fastfrysta löv. Jag tog mig en varm dusch, satt upp håret i en handduk på huvudet, kokade te med hunung i vilket jag inte brukade dricka ofta. Jag satt mig vid datorn för att kolla om min vän Sabina var inloggad på facebook. En vanlig värdelös söndag trodde jag väntade men jag var glad för att just denna söndag skulle jag åka och hälsa på mina två vänner i Dalarna, Sabina och Simone.
Som fingertopparna rör vid tagentbordet blir jag mer förväntansfull av att skriva till mina vackra vänner att snart är jag där hos dom, en söndag som denna kunde inte bli mer bra än att få träffa dom som har en stor betydelse för mig, vänner som jag delat så mycket glädje och äventyr med. Mitt hjärta stannade till när jag läser"Kan inte förstå vad som hänt.." . Jag kände hur jag ryste över hela kroppen, tiden stod stilla när jag klickade på en länk på Simone´s facebook logg. "Ung kvinna omkom i bilolycka".
Inom en tid på några sekunder stod jag med huvudet över toaletten och kräktes. I chocktillstånd satt jag på golvet inne på badrummet med släkt lyse, stirrade rakt ut i intet. Kände hur Alice kom och drog sig mot mitt nakna ben och kvittrade som hon brukade göra. Jag gick tillbaka och satt mig på datastolen som knakade till, blundade och öppnade ögonen sakta. "Vila i frid Simone" var det första jag läste. Simone är död, Simone finns inte, detta måste vara ett skämt tänkte jag medans min hand skakade då jag försökte få fram min bästa väns mobilnummer för att ringa. Efter många signaler och inget svar skickade jag ett sms där jag skrev att hon måste ringa mig, Simone är död. Efter fem minuter fick jag svar att jag ska sluta skämta om sådanna saker. Till slut fick jag tag på min bästa vän Malin, hon brister i gråt när hon då satt sig vid datorn och läser på Simones facebooksida. Själv fick jag inte ut en enda tår, var i chocktillstånd och kunde inte tänka klart.
Timmarna rann iväg den eftermiddagen med samtal och cigarett för cigarett röktes. Mot kvällen kom Malin och hämtade mig, vi åkte till stället där olyckan inträffat. Bilresan dit gick långsamt, kommer ihåg att jag kollade på dom vita pinnarna på sidan av vägen, såg Simone framför mig hela tiden. Väl framme möttes vi av många glittrande ögon som var fyllda av tårar, folk satt ner på marken och vissa skrek och var hysteriska. Det var över hundra ljus tända på sidan av vägen, blommor låg överallt runt fotografier av vår nu älskade ängel. Kollade ner för ett brant dike på säkert tio meter där låg bildelar, ett träd som var av på mitten. Då brast allt, föll ihop på marken och fick inte ut ett ord. Den natten var lång, mörk, tyst och när jag vaknade den morgonen sprang jag upp till datorn för att kolla om dagen innan bara vart en dröm men möts av en massa dikter, fina ord på Simones facebook. Den dagen åkte jag och Malin till Sabina som var Simones faster och hälsade på, vi pratade minnen, grät i varandras armar.
Efter några dagar började jag känna mig konstig i kroppen, hade yrsel, svettingar, såg i syne, hade svårt att andas och kändes som min kropp och huvud brann. Den kvällen fick jag min första panikångestattack och jag har nog aldrig varit så rädd. Ambulansen fick komma men dom tog inte med mig in till sjukhuset, dom gav mig lugnande och sen somnade jag gott hemma hos mina föräldrar. Dagen efter ringde jag till en psyolog och bokade tid för att få prata ur mig, först om att levt med en kille i över två år som misshandlat mig, sen förlorat en nära vän tog slut på mitt psyke. Jag gick hos psykolog två gånger i veckan och det hjälpte inte. Jag fick börja äta antideppresiva tabletter mot panikångestattackerna och fick åka in och ut på psyke. Var så självmordsbenägen att jag inte kunde bo själv, jag kunde inte köra bil eller vistas bland folk utan att näsan svimma och börja se i syne.
Vintern kom, snön låg som ett vitt täcke på marken och det var dags för begravning. Jag trodde aldrig jag skulle klara det, att gå på begravning för en av sina bästa vänner. Ska det vara så? En ung människa som hade hela livet framför sig låg längst fram i kyrkan i en kista, det var så fint men jag minns inte mycket av vad prästen sa för jag försökte bara vara så lugn som möjligt för att inte bli något psykfall bland allt folk. Simone´s kompisar sjöng Love shine the light i kyrkan så fint i kör och när vi fick gå runt för att lägga rosen på kistan satt jag min hand på kistan och sa "Jag tänker inte säga farväl till idag utan önska dig lycka till på din resa som väntar dig nu!".

Månaden var December och jag träffade en kille jag blev jättekär i, Joakim vände hela mitt liv upp och ner och allt dåligt som vart försvann lika fort som vintern blev till sommar. Var den lyckligaste tjejen i världen och ingenting dåligt stod framför mig tills vart vinter igen. Året var 2011 och efter att börjat studera stod jag fast vid ett beslut som kunde ändra mitt liv helt. Jag var gravid med mannen i mitt liv, som jag trodde då. Vilken väg ska jag gå, ska jag bli mamma, ska jag och Joakim bli föräldrar till ett inte planerat barn. Efter en vår med komplikationer efter en abort jag ångrade flyttade Joakim ifrån mig och här nu idag står jag ensam, men tryggt på jorden.
Nu när hösten är här, det har gått två år sedan Simone lämnade oss på jorden. Mannen jag trodde jag skulle dela mitt liv med, han som betydde allt för mig finns inge mer här hos mig. Tog mig en härlig lång höstpromenad och en riktigt funderare om livet och vad det innebär. Jag har nog gått många vägar fel men i slutändan tror jag att dom lett mig hit här jag står idag. Man kan gå vilse, stanna upp och fundera vilken väg man ska gå men i slutet på dom gamla vägarna är idag. För varje ny dag finns en ny väg att välja. Vilken man väljer och vart man än kommer så leder den alltid vidare. Mitt liv är här och nu, varje dag är ny och varje sekund jag lever ska jag ta vara på. Livet är utanför dörren och väntar på mig och mina val här i livet.

Simone Lill-beth Marcus 1991-09-27 / 2010-10-10
Inga kommentarer: