tisdag, december 20, 2016

RECEPT - Saffransbiscotti

I år testade jag för första gången att göra Saffransbiscotti, jag doppade vissa i mörk choklad och dom vart suuupergoda. Dock till nästa år ska jag ha i 1g saffran för jag fick inte riktigt den smaken jag ville ha men dessa var verkligen supergoda och fina att ge bort i julklapp, som ni ser bilden längst ner har jag slagit in dom i cellofan. Detta är ett måste att baka varje jul. 

Ingredienser : 

  • 100 gram smör (jag använde mat & bak margarin)
  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl (300 g) vetemjöl


Såhär gör du :

  • Smällt smöret i kastrull (Det räcker om du har smöret på plattan tills hälften av smöret smällt för resten kommer smälta också men det slipper bli så varmt).
  • Häll i saffranet i en mortel tillsammans med lite strösocker och stöt saffranet, man får då ut med smak och färg av saffranet. 
  • Tillsätt saffranet i det smälta smöret och rör om.
  • Mät upp strösockret i en bunke och häll över smöret med saffranet, tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet 10-15 sekunder med elvisp.
  • Tillsätt bakpulvret och vispa 5-10 sekunder och sedan tillsätt vetemjölet och vispa med låg hastighet till en jämn smet.
  • Tryck ihop degen för hand och dela degklumpen i 4 lika stora delar. Rulla ut varje längd till ca 40 cm lång, lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. (Jag tröck till mina lite)
  • Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
  • Ta ut dom och sänk värmen till 100 grader, skär varje längd snett någon cm bred och vänd dom med snittytan upp, låt torka i ugnen i 30 minuter (sätt en grytlapp så ugnen är på vid gavel), efter 30 minuter vänder du dom så dom får torka ytterliga 30 minuter på andra sidan. 
Smällt choklad över vattenbad och doppa och låt stelna , förvara helst i glasburk eller som jag gör små cellofanpåsar och ge bort i julklapp. Man kan även hacka i mandel av olika slag i men då jag är nötallergiker skippade jag det. GÅR BRA ATT FRYSA! 






Inga kommentarer: