Ingredienser:
- 100 gram smör (jag använde bak & mat margarin)
- 3 dl socker
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
Såhär gör du:
- Smält smöret i en tjockbottnad panna.
- Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader. Rör om då och då.
- Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm. Häll i smeten i pannan och låt kolan stelna något. (Jag hade min i kylskåpet under natten)
- Skär upp eller klipp i bitar, förvara i kylen.
TIPS: Vid 122-125 grader är knäck-kolasmeten lagomt kokt. Vid 140-145 grader får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160 grader är smeten karamellfast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar