lördag, december 24, 2016

RECEPT- Gräddkola

Vem älskar inte en gräddkola som smälter i munnen och ännu bättre att ge bort i julklapp t ex som jag gjort då jag gjort en liten påse av cellofan och skurit kolan och packat i bakplåtspapper. 

Ingredienser:
  • 100 gram smör (jag använde bak & mat margarin)
  • 3 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker


Såhär gör du:
  • Smält smöret i en tjockbottnad panna.
  • Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader. Rör om då och då.
  • Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm. Häll i smeten i pannan och låt kolan stelna något. (Jag hade min i kylskåpet under natten) 
  • Skär upp eller klipp i bitar, förvara i kylen. 
TIPS: Vid 122-125 grader är knäck-kolasmeten lagomt kokt. Vid 140-145 grader får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160 grader är smeten karamellfast. 


Inga kommentarer: