onsdag, april 24, 2013

EN TANKE OM AFRIKA

Under kategorin Tanzania 2013 kan ni läsa och se bilder i TIO delar om resan. Man får gå till sista sidan för att komma till första delen. Del 1 är alltså första delen av resan. 

Jag kommer lägga upp lite blandade bilder framöver, då vi alla som var med på resan ska byta bilder med varandra så kommer få en massa bilder att gå igenom då och dela med mig av. 

GLÖM INTE ATT ALLA BILDER BLIR STÖRRE OM NI KLICKAR PÅ DOM! 





En tanke om Afrika jag skrev när jag var där...

Att se fattigdom med egna ögon. 3-20 åringar som jobbar på fält längst vägarna vi åkt. Små lerhus eller trähus med torkat gräs som skyddar mot regn gör ont i ens hjärta.

Att åka på lervägar som gör en illamående av alla grupp, krokiga vägar långt upp i bergen medans man ser barn från 3 år går med små skolkläder ensamma längst dikerna medans busschafförerna tutar för att dom ska flytta sig gör att man tänker tillbaka på ens egna barndom om hur bra uppväxt man haft.

Folk på skolan vi var på har förlorat sina familjer i sjukdomar eller blivit utslängda för dom blivit gravida är hemskt. Några av dom har förlorat sina barn i sjukdomar och lever i hopp om utbildning för att sedan bege sig ut i det så kallade arbetslivet.

Här i Afrika lever människorna dag för dag för dom vet aldrig vad som kan hända. Dom är rädda om varandra och visar kärlek jag aldrig sett eller upplevt tidigare. Jag känner att efter dom här två veckorna har jag en helt annan bild/syn efter allt man sett och hört. Att kunna hjälpa alla går inte men att vara här, prata och förstå varandra ger dom så mycket mer.

Efter mycket upp och ner är jag glad att jag åkte på denna resa. Att kunna ta vara på tiden så gott det går och byta erfarenheter och tankar med varandra. Detta får oss alla att växa som människor och en tanka att ta vara på ens tid, framtid och familj.

TANZANIA - Tionde delen 5-6 April 2013

 5 April 

Vi gick upp klockan 8 på morgonen för att äta frukost. Sen satt vi oss och väntade på att taxin skulle hämta oss för vi skulle åka till ett gammalt slaveri museum som var en liten bit bort. Efter att ha väntat i flera timmar innan taxin kom åkte vi dit som tog 3 timmar. Vi var skitsura för det var inte alls vad vi tänkt, var en litet ställe med några ruiner.

Jag, Angelica, Eva och Siri tog taxi tillbaka till staden och åkte till Slepway market där vi handlade upp våra sista pengar på sovenier. När vi mötte upp dom andra som var kvar på museumet berättade dom att dom kört dom till fel ställe, det med ruinerna var nå gammal muslimskt ställe och folk satt där för att be. Haha. Vi var glada att vi åkte tillbaka  för att hinna handla.

Vi gick ut och åt på en fin restaurang vid havet en sista middag innan vi tog taxi till hotellet för att packa , duscha och sova. Men väl tillbaka på hotellet såg vi några killar som bodde ute på betongplattor på andra sidan gatan där vårt hotell var. Så vi tog våra skor, lakan, kuddar och toapapper, tvål och sånt vi slängde ut från våning 6 över på andra sidan till killarna. Dom satt på sig allt vi kastade och vinkade för fullt och dansade runt med skorna m.m Det känndes så bra i hjärtat och magen, den natten kunde man somna fast man hade resfeber för hemresan.





 Röka vattenpipa med Granatäpple och mint.
 Sista kvällen nere vid havet där vi åt på en god restaurang. 


6 April 

Idag gick vi upp 07,30 och åt vår sista frukost. Klockan 11,00 skulle vi vara ur hotellet sen fick vi sitta där till klockan 13.00 i lodgen innan innan vi skulle ta taxi till flygplatsen. Väl på flygplatsen fick vi fylla i massa papper igen och gå igenom alla kontroller och klockan 16 gick vårt flyg mot Etiopien och där var vi mellan 20-23 där vi skulle byta flygplan. Vi gick runt på taxfree m.m som var öppet, köpte lite saker sen åkte vi vidare med vårt flyg mot Egypten -Kairo där vi mellanlandade för tanka, släppa av folk och ta upp nya innan vi åkte vidare mot Sverige där vi landade kl 07,30 på morgonen. Där stod mamma och pappa och tog emot mig. 

En regnig morgon sista dagen i Tanzania- Dar es salaam.
Hejdå Tanzania.


tisdag, april 23, 2013

TANZANIA - Nionde delen 3-4 Mars 2013

3-4 April 

Vi gick upp kl 07,30 för frukost och packa ihop alla saker för avfärd. Vi åkte tillbaka till Iringa där vi sov en natt på Neema Craft jag berättade om i tidigare inlägg. Det är handikappade människor, t ex blinda, döva som jobbar och driver en restaurang, hotell, butik med saker dom sytt, gjort själva. När vi kom fram tog vi det lugnt, vissa gick på stan i Iringa och på kvällen kom rektorn från skolan i Njombe och mötte oss på hotellet så tog vi oss en kvällspromenad till en jättevacker plats med utsikt över hela Iringa där vi åt på en Indisk restaurang, det var så god mat där. Vi satt flera timmar och drack milkshake efteråt och skrattade, skålade och hade trevligt.

Vid 22 tiden var vi tillbaka på hotellet. Jag, Angelica och Eva delade rum men vi kunde inte sova då det var hundar som skällde hela natten och sen började bönutropen. Klockan 06,00 samlades vi för att gå till bussen vi skulle åka med till Dar Es Salaam. Vi åkte buss från 7,30-16,00, det var varmt, trångt och vi var hungriga. 

Väl framme tog vi taxi som tog jättelång tid för det var så mycket trafik till Sleep In "hotell" där vi sov  dom första två nätterna när vi anlände till Afrika. Vi duschade och fixade oss och gick några kilometer på kvällen, vi gick och gick och gick och till slut kom vi fram till en restaurang som såg ut som skit, men det var den godaste maten jag åt på hela resan, en kinesisk / Indisk restaurang. Himmelsk god. Vi tog taxi tillbaka till hotellet och la oss direkt. 
Jag har tyvärr inte tagit nå kort från våra middag då man njutit av sällskapet och inte tänkt på att fota.   



 Vi sa hejdå till världens vackraste utsikt i Ruaha för att åka mot Iringa.

Hade en kyrka utanför vårt fönster.

TOALETT och DUSCH, helt underbart. 

Här sov vi en natt.
 Åka buss i 12 timmar är jobbigt.
Tillbaka på samma hotell i dar es salaam, fick samma rum som dom två första nätterna på resan också.

Det sjuka var att i Iringa, deras vakt på Neema craft hade bott i Sverige i flera år. Och det sjuka var att han kände igen min dialekt då han kom och pratade med oss då han hörde att vi var svenskar. Det visade sig att han bott i Hofors i 27 år, sen flyttade han tillbaka till Tanzania där han kom ifrån, han hade två döttrar i Stockholm också. Haha, Vilket sammanträffande. I Afrika- Tanzania, 50 mil in i landet på precis det stället vi sov på en natt. 

TANZANIA- Åttonde delen 2 April 2013


2 April
Vi gick upp efter mörk natt i bungolows vid 07.00 tiden för att äta en god frukost. Efter frukosten stack vi iväg med Jeeparna ut mot Ruaha Nationlapark där vi skulle ut på Zafari och se dom vilda djuren. Vi han inte mer än någon kilometer innan vi fick syn på en massa elefantbajs och en elefant. Efter ytterligare någon kilometer stod det minst 10 stycken giraffer på sidan av vägen och åt sin frukost.

Väl framme vid nationalparken betalade vi oss in för att åka ut på savannen, djungeln och se alla vilda djur. Vi såg massor av giraffer , zebror, präriehundar, antiloper, gaseller, lejon, elefanter, flodhästar, krokodiler, fåglar, surikater, apor och andra konstiga djur. Det var helt otroligt och se dom vilda djuren på så nära håll, några meter ifrån jeeparna vi åkte. Riktigt mäktigt kan jag säga.

Vi åt lunch vi fick med oss från hotellet så vi åt mitt ute i ingenstanns vid en uttrokad sjö, träffade på ett gäng annat folk som var ute och åkte där på savannen också som var från Danmark, kändes lite skönt att höra och se folk hemifrån Sverige typ. Efter ca 14 timmar ute och se djur var vi tillbaka uppe i bergen där vi åt en gooood middag som dagen innan nere i den fina lodgen med långbord, syrsor som lät, tända lyktor i ett kolsvart mörker.



















 Våra chafförer.




Vissa bilder är lånade av mina kompisar som var med på resan. Angelica och Eva  som hade systemkamera t ex fick jättebra närbilder på djuren.

söndag, april 21, 2013

TANZANIA - Sjunde delen 1 April 2013

1 April
Vi åt frukost och packade in oss i en LOKALBUSS och åkte i 5 timmar till Iringa. Vi stannade överallt och tog upp folk, hela bussen var full och folk med någon sjukdom eller något spydde på bussen i sina kläder hela tiden, det rann grått vatten ur deras munnar. Dom trängde in mer och mer folk överallt, dom hade hönor i korgar med sig och vid varje ställe dom stannade på kom det massa folk och sprang och skulle sälja saker vid fönsterna. Tanzanerna som åkte bussen köpte allt från kycklingbitar till majs och när dom ätit upp så kastade dom det på golvet så hela golvet var fullt med mat och grejer överallt, spyor och äckel. Folk hoppade på i farten och bussen stannade jätteofta vid poliskontroller då poliserna ville hoppa in och se så alla satt ner så dom satt sig nästan i våra knän för några sekunder. Och det stank svett , vidrig lukt som alla där nere nästan luktade. ÅK INTE LOKALT i Tanzania, var en jättejobbig resa. Dock var det lite bättre platser för jag och Angelica satt oss längst fram så man kunde sträcka lite på benen då och då men hjälpte inte mycket då dom skulle tränga in tusentals folk ändå. I en buss som rymmer 30 personer satt 70 stycken typ. 

Väl framme i Iringa hoppade vi av på Nema Craft, det är ett ställe som drivs av handikappade, dom har en shop där man kan köpa saker gjorda av dom och sen en restaurang och hotellrum att hyra. Vi åt mat där innan vi vart upphämtade av landrover bilar som skulle ta oss upp i bergen till Ruaha där vi skulle sova två nätter för att åka på Ruaha nationalpark. Vi kom fram långt upp i bergen och såg ut över flera mil bort mot bergen, vi var över alla träd och den utsiken var det vackraste jag någonsin sett i hela mitt liv. Vi alla fick bungalows att sova och bo i, det var så fint där , jag stortrivdes. Hotellet hette Ruaha hilltop lodge så ni kan googla om ni vill se något vackert. 

När vi hade gjort oss hemmastadda gick vi ner och åt en sån god middag som bestod av gurksoppa med bröd och sen var det broccoli, fisk, potatisgratäng, grönsaker. Det började regna och vi satt mitt uppe i bergen med långbord och massa tända ljus i lyktor som hängde överallt och man hörde gräshoppornas ljud. Klockan 22.00 stängde strömmen av sig och det blev helt kööööl innerligt svart så då vart det bara sova. 



 Utsikten


 Här uppe bodde vi





Det var så fint här uppe i bergen och se den utsikten var otrolig. Två mysiga dagar bodde vi här.